زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

کتاب الصلاة (للشیخ الانصاری)





مؤلف این کتاب، شیخ مرتضی انصاری از فقهای بزرگ شیعه و متوفای سال ۱۲۸۱ هجری قمری می باشد.


۱ - ویژگیهای کتاب



این کتاب شرح کتاب الصلاة از کتاب ارشاد الاذهان الی احکام الایمان نوشته علامه حلی قدس سره الشریف می‌باشد. که به صورت شرح مزجی نگاشته شده است. یعنی به صورتی که عبارات شرح و متن با هم مخلوط و هماهنگ می‌باشند به شکلی که به نظر می‌رسد هر دو یک متن می‌باشند.
کتاب ارشاد الاذهان یک دوره فقه فتوایی مختصر و موجز از کتاب طهارت تا کتاب دیات می‌باشد. و در آن از استدلالهای متعارف اثری دیده نمی‌شود.
کتاب ارشاد از منابع مهم فقه شیعه می‌باشد و فقهای بزرگی بعد از نگارش بر آن شرح و حاشیه نوشته‌اند، مانند شهید اول، شهید ثانی، محقق اردبیلی، محقق سبزواری، فخر المحققین، محقق ثانی، ابن فهد حلی و شیخ مرتضی انصاری.

۲ - شیوه نگارش



کتاب الصلاة از کتابهای مهم فقهی است و علمای بزرگی در طول تاریخ فقه درباره آن قلم زده‌اند. علاوه بر آنکه موضوع آن از موضوعات بسیار مهم اسلام و مورد عمل مسلمانان به صورت پنج بار در روز می‌باشد. لذا این کتاب از کتاب‌های قطور و حجیم فقهی است. شیخ انصاری نیز که استاد فن و با شیوه‌ای دقیق و عمیق به بررسی مسائل می‌پردازد همانند مباحث رسائل و مکاسب به دقتی موشکافانه به بررسی مباحث این کتاب پرداخته است.

۳ - مباحث کتاب



این کتاب در سه بخش آمده است:
بخش اول در شرح کتاب الصلاة ارشاد و ملحقات آن است.
مؤلف در ملحقات به بررسی مسئله استقبال و افعال واجب صلاة می‌پردازد.
بخش دوم ادامه شرح کتاب الصلاة از ارشاد است که به مسئله ماهیت صلاة و لواحق آن می‌پردازد. در لواحق، خلل، جماعت، و صلاة خوف مطرح می‌گردد.
بخش سوم نیز ادامه شرح کتاب الصلاة از ارشاد و صلاة مسافر است.
در صلاة مسافر به شرائط تقصیر، فروع و یکسری مسائل اشاره می‌گردد.

۴ - معرفی کتاب



آقا بزرگ تهرانی مؤلف کتاب ارزشمند الذریعة الی تصانیف الشیعه ج۱۵ ص۶۰
در معرفی این کتاب می‌فرماید: کتاب الصلاة للشیخ مرتضی الانصاری بن المولی محمد امین الدزفولی المتوفی ۱۲۸۱ کبیر مبسوط فی غایة الدقة و البسط فی الاستدلال مطبوع» یعنی کتاب الصلاة نوشته شیخ مرتضی انصاری فرزند مولی محمد امین دزفولی متوفای ۱۲۸۱. کتابی بزرگ و گسترده و با نهایت دقت و گستردگی در استدلال می‌باشد. این کتاب به چاپ رسیده است.

۵ - تاریخ نگارش



شیخ انصاری این کتاب را قبل از مرجعیت عامه خود نگاشته است. یعنی زمانی که غرق در مباحث علمی و تحقیقات گسترده خود بوده است. وی در حاشیه سمت راست صفحه ۷۸ از نسخه اصلی کتاب دارد «لابد ان یکتب من هنا الی اول الخلل، ۳ ربیع المولود ۱۲۶۳»
یعنی ۳ سال قبل از تاریخ مرجعیت عامه ایشان.

۶ - تحقیق



این کتاب توسط کنگره شیخ انصاری تحقیق و چاپ شده است. توسط گروهی از محققین و زیر نظر حجة الاسلام و المسلمین محمد علی انصاری

۷ - نسخه‌های خطی



۱- تصویر نسخه اصلی شیخ انصاری در کتاب خانه آستان قدس رضوی شماره ۱۱۱۳۰
۲- نسخه علامه شیخ فضل الله نوری قدس سره که اکثر آنرا با دست مبارک خود نگاشته‌اند. در دو مجلد در کتابخانه حضرت آیة الله نجفی مرعشی در قم شماره ۴۴۲۷ و ۳۹۲۵
۳- نسخه چاپ سنگی مورخ سال ۱۳۰۵ هجری قمری که از روی نسخه علامه شیخ فضل الله نوری نگاشته شده است.

۸ - پانویس


 
۱. الذریعة الی تصانیف الشیعه، آقابزرگ تهرانی، ج۱۵، ص۶۰.    


۹ - منبع



نرم افزار مجموعه جامع فقه اهل البیت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور).



آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.